Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans Logoffs_bs_cmykTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Samspelsprojektet

Samspelsprojektet har pågått sedan i höstas och tanken är att svenskfödda och nyanlända ungdomar skall finna gemenskap och vänskap genom att komponera och spela musik tillsammans. Vecka 19 ger Nordiska Kammarorkestern både skolkonserter och en offentlig konsert där bland annat ungdomarnas egna kompositioner spelas.

 

Scenkonst Västernorrlands musikavdelning har varje år en vänkommun i länet. Detta spelår är Sundsvall vänkommun och när man funderade på vad man skulle kunna göra så föddes idén till Samspelsprojektet.

– Redan innan flyktingvågen kom hade tankarna gått till att göra ett samarbete med språkintroduktionseleverna på Västermalm, säger barn- och unga-ansvariga på Nordiska Kammarorkestern Anna-Lena Wigren.

Skvaderns gymnasieskola har deltagit i liknande projekt tidigare och ville gärna vara med. Efter en inledande träff där ungdomarna bland annat fick spela trummor tillsammans har man sedan börjat komponera musik tillsammans. Dels har man suttit ner med Kammarorkesterns violinist Patrik ”Putte” Källgren. Dels har man besökt konserter och repetitioner – som Far and Away, Lille prinsen och Spotlight, där dom även fick träffa violinsolisten Charlotte Fregelin.

 

Ett 30-tal elever från skolorna har varit med och komponerat musik, utan att ha någon direkt erfarenhet.

– Semihana Selimi kommer från Serbien. Vi satt vid pianot och sjöng och snappade upp toner, och det blev mustiga Balkanballader, säger han.

Ett annat hjälpmedel som använts för att skapa musik är tärning som har kastats för att ge en ackordföljd.

– Vi har utgått från melodier och det har mest blivit låtar, inte så mycket komposition. Femmorna på Sticksjö var däremot inne på skräckfilm och i deras material finns kompositioner som helt abstrakta, utan melodier, säger Putte Källström.

Under perioden fram till vecka 19 skall nu allt material bearbetas och anpassas för Nordiska Kammarorkestern. Det blir både skolkonserter och en offentlig lördag den 14 maj.

För de nyanlända ungdomarna är projektet ett lyft, sammanfattar Elisabeth Carlsson, lärare vid Introduktionsprogrammet Språk.

– Det viktiga för dem är mötet, ett gemensamt intresse och en chans att komma in i samhället. De längtar efter att få nya kompisar och träna svenska på ett naturligt sätt. Här får de också kontakt med andra instrument än de känner till sedan tidigare. Flera har börjat spela själva, säger hon.

onsdag 16 mars 2016

comments powered by Disqus