Tommy Rönning

Tommy Rönning

Violin

Namn: Tommy Rönning

Instrument: Violin och violinpedagog

Utbildningsorter: Studerade i Örebro och hade Tibor Fülep som lärare.

Musikalisk förebild: Gilles Apap för hans fria musikaliska fiolspel.

Jobbet i Nordiska Kammarorkestern sedan år: Sedan start. Jag anställdes faktiskt ett år före som stämledare i andra fiol i Sundsvalls Kammarorkester som då inte var helt professionell och Pedagog i Sundsvalls Kulturskola.

Ett annat intresse: Lösa Dataproblem på de flesta plattformar. Utförsåkning och köra min Honda Super Blackbird motorcykel samt att ta upp el gitarren ibland och spela ett rock solo. 

En musikalisk anekdot: Min bonus är när vi spelade månadens konsert för SVT i Stadshuset och Christoffer Warren-Green var dirigent. När vi kom till slutet av sista satsen i Mendelssohns Italienska Symfoni släppte stämskruven helt på den tunna e-strängen. Det har aldrig hänt mig före eller efter denna gång. Det lät helt plötsligt ingenting bara ett svagt väsande om strängen. Jag tänkte vad typiskt att det här ska hända precis nu. Istället för att bli förbannad så log jag lite grann och tänkte snabbt att jag kan ju inte ta ner fiolen under en TV inspelning. Jag spelade allt vad jag kunde så det skulle se bra ut i TV rutan. När jag sedan tittade på konserten i TV verkade min insats vara mycket övertygande. Inga väsande toner hördes och orkestern lät bra som vanligt.