Historik

 

Nordiska Kammarorkestern ingår, tillsammans med Musik Västernorrland, i avdelningen för musik vid Scenkonst Västernorrland.

Nordiska Kammarorkestern grundades 1990 och är en av Sveriges yngsta professionella orkestrar. Orkestern samarbetar med solister och dirigenter i den absoluta världsklassen och barn och unga i skolan. Från hösten 2018 är Eva Ollikainen chefdirigent för Nordiska Kammarorkestern.

Nordiska Kammarorkestern värnar om den traditionella repertoaren men beställer även kontinuerligt musik skriven av nutida kompositörer. Orkestern har sin hemvist i Sundsvall och ger konserter framförallt i Västernorrlands län, men har även turnerat över hela världen.

Nyckelpersoner för orkesterns utveckling har under åren varit många. Först ut som chefdirigent var svenske Niklas Willén, därefter engelsmannen Christopher Warren-Green och senast Christian Lindberg. Efter detta delade dirigenten Johannes Gustavsson och violinisten Gilles Apap på uppdraget som konstnärliga rådgivare.

Nordiska Kammarorkestern har gjort ett antal skivinspelningar som fått goda recensioner i både europeisk och amerikansk press.

Orkestern har också rönt stora framgångar med sitt arbete för barn och unga och är även med i projektet ”El Sistema” i Västernorrland.

Nordiska Kammarorkestern är och vill vara en ung, fräsch orkester som värnar om det traditionella men är öppen för det nya. Orkestern jobbar gärna med unga solister som är i början av sin karriär och arbetar även aktivt för fler kvinnliga dirigenter på pulten.

Nordiska Kammarorkesterns vision är att erbjuda konsertupplevelser i världsklass.