Fokusår i vänkommun – Timrå

Samverkan är ett av ledorden i dagens kulturliv och sedan 2011 har Nordiska Kammarorkestern jobbat med vänkommuner. Idén med Fokusår Vänkommuner är att ytterligare förstärka samverkan mellan professionella kulturarbetare och kommunerna i länet. Varje kommun kommer under en sjuårsperiod få arbeta lite extra intensivt med olika konstarter; dans, film, musik och teater. Genom att fokusera på en kommun i taget vill vi genom en utökad och fördjupad dialog undersöka vad vi kan göra tillsammans. Säsongen 2015-2016 hade Nordiska Kammarorkestern och Musik Västernorrland Sundsvall som vänkommun. Då samarbetade man bland annat med Skvadern och Östermalms gymnasium i projektet Samspel. En offentlig konsert avslutade projektet och Nordiska Kammarkonserten spelade upp musik som eleverna tonsatt.

Säsongen 2016-2017 är det dags för Timrå att få ta del av ett djupare samarbete med Nordiska Kammarorkestern och Musik Västernorrland. Peter och Vargen och Tagtool är två aktiviteter som ägt rum i Timrå. Som avslutning på samarbetet gjordes en stor konsert med Nordiska Kammarorkestern och stora delar av Timrå Musikliv i konserten Toner till Tusen.

Viktigt att påpeka är att aktiviteterna med våra vänkommuner är ett komplement till den ordinarie turnerande verksamheten och målgruppen är i första hand barn och unga även om alla åldrar kan inkluderas!