Fokusår vänkommun Sundsvall 2015-2016

Samverkan är ett av ledorden i dagens kulturliv och sedan 2011 har Nordiska Kammarorkestern jobbat med vänkommuner. Idén med Fokusår Vänkommuner är att ytterligare förstärka samverkan mellan professionella kulturarbetare och kommunerna i länet. Varje kommun kommer under en sjuårsperiod få arbeta lite extra intensivt med olika konstarter; dans, film, musik och teater. Genom att fokusera på en kommun i taget vill vi genom en utökad och fördjupad dialog undersöka vad vi kan göra tillsammans. Säsongen 2015-2016 hade Nordiska Kammarorkestern och Musik Västernorrland Sundsvall som vänkommun. Då samarbetade man bland annat med Skvadern och Östermalms gymnasium i projektet Samspel. En offentlig konsert avslutade projektet och Nordiska Kammarkonserten spelade upp musik som eleverna tonsatt.

Säsongen 2015-2016 var det Sundsvalls tur att få ta del av ett djupare samarbete med Nordiska Kammarorkestern och Musik Västernorrland. Peter och Vargen och Tagtool är två aktiviteter som äger rum i Timrå. Som avslutning på samarbetet gjordes fick elever från skolorna Västermalm och Skvader komponera musik som sedan framfördes av Nordiska Kammarorkestern i konserten Samspel

Viktigt att påpeka är att aktiviteterna med våra vänkommuner är ett komplement till den ordinarie turnerande verksamheten och målgruppen är i första hand barn och unga även om alla åldrar kan inkluderas!

Läs mer om Samspelsprojektet.