Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans LogoTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

MOZARTS 23:e PIANOKONSERT

Joseph Bologne, bördig från den franska kolonien Saint-Domingue på ön Gaudeloupe, har kallats ”den svarte Mozart”. Han bosatte sig i Paris, etablerade sig i det franska musiklivet och blev till och med god vän med drottning Marie Antoinette. Han är en av de första utomeuropeiska tonsättare som satt avtryck i den västerländska musikhistorien.

Den amerikansk-kinesiska pianisten Claire Huangci gör sedan några år en spikrak kometkarriär över hela världen. Vi hör henne som solist i Mozarts magnifika Pianokonsert nr 23, ett expressivt, kontrastrikt – och humoristiskt – verk.

Då Beethoven, i trettioårsåldern, skrev sin första symfoni var han redan en erfaren tonsättare. Det märks, det är en en mogen komposition, kompromisslös, känsloladdad och snillrik. Orkestern leds av chefdirigent Eva Ollikainen.

 

Pressbilder

comments powered by Disqus

Omdömena granskas innan de publiceras. Vi förbehåller oss rätten att refusera omdömen som innehåller rasism, personangrepp, ryktesspridning, svordomar, könsord, brottsuppmaningar eller annat som vi anser som olämpligt.