Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans LogoTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Konsert för engelskt horn

Chefdirigent Eva Ollikainen dirigerar Nordiska Kammarorkestern i en konsert där publiken bland annat får höra Peteris Vasks konsert för engelskt horn. Kvällens solist är Sanna Salomaa.

Konserten för engelskt horn skrevs 1989 på beställning från Thomas Stacy, den musiker som spelar engelskt horn i New York Philharmonic. Han hade hört Vasks Musica dolorosa och blivit så berörd att han genast beställde en solokonsert för sitt eget instrument. Vasks var till en början mycket tveksam till uppdraget. Han hade aldrig skrivit något för engelskt horn, inte ens tagit med ett sådant instrument i sin orkestermusik. Men han undersökte denna altversion av oboen och fann att han med förtjusning ville ta sig an beställningen med orden ”vilket vackert instrument”. Det blev en konsert med fyra satser som följer varandra utan pauser. Den första och tredje är långsamma och lyriska, den andra påminner om en folksång. Finalen är en kraftfull hyllning till naturen.

Dirigerar gör Nordiska Kammarorkesterns chefdirigent Eva Ollikainen och som solist hör vi orkesterns oboist Sanna Salomaa. Hon är utbildad vid musikkonservatoriet Falun och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har spelat med i Nordiska Kammarorkestern sedan 2006.

comments powered by Disqus

Omdömena granskas innan de publiceras. Vi förbehåller oss rätten att refusera omdömen som innehåller rasism, personangrepp, ryktesspridning, svordomar, könsord, brottsuppmaningar eller annat som vi anser som olämpligt.