Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans LogoTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

AMERIKANSKA TEMAN OCH VARIATIONER

Vid Nordiska Kammarensemblens säsongsstart förflyttar vi oss till andra sidan Atlanten. Den amerikanska konstmusiken har sina rötter i Europa. Bland musiker på Nordamerikas östkust vaknade vid slutet av 1800- och i början av 1900-talet en vilja att skapa ett eget, amerikanskt musikaliskt utryck.

Amy Beach betraktades som ett underbarn, hon komponerade och spelade piano redan som mycket liten. Hennes enda formella kompositionsutbildning skedde i de tidiga tonåren, då hon under en kort period studerade harmonilära och kontrapunkt. Beach räknas numera som en av de mest betydelsefulla amerikanska tonsättarna för sin tid. Hennes stycke Tema med variationer för flöjt och stråk- kvartett är konsertens huvudnummer.

 

comments powered by Disqus

Omdömena granskas innan de publiceras. Vi förbehåller oss rätten att refusera omdömen som innehåller rasism, personangrepp, ryktesspridning, svordomar, könsord, brottsuppmaningar eller annat som vi anser som olämpligt.