Konstnärliga rådgivare

 Nordiska Kammarorkestern har sedan 2011 valt att ha två konstnärliga rådgivare i stället för en chefdirigent. Den svenske dirigenten Johannes Gustavsson och den franske stjärnviolinisten Gilles Apap delar på uppdraget till och med våren 2016. 

Johannes Gustavsson är idag en av Sveriges ledande unga dirigenter. Han dirigerar regelbundet alla de stora orkestrarna i Sverige och även övriga Skandinavien. Johannes Gustavsson var den förste att erhålla Svenska Dirigentpriset och han var den första att få Herbert Blomstedts dirigentpris. Dessutom delat förstapris och publikens pris i Italien 2008 då dirigentpriset i Arturo Toscaninis namn avgjordes. Och som om inte det skulle räcka, har han även blivit silvermedaljör vid tävlingen i Sir George Soltis namn.

Som violinsolist är Gilles Apap starkt efterfrågad av orkestrar världen över, som exempel kan nämnas Berliner Filharmoniker, Leipzig Gewandhaus Orchestra, Israel Philharmonic, Boston Philharmonic, San Francisco Symphony för att nämna några. Gilles har gjort sig känd för att vara en ”isbrytare” mellan olika musikstilar och är en ovärderlig resurs för Nordiska Kammarorkestern i sitt arbete att erövra 2000-talets publik. Gilles Apap är född i Algeriet, uppvuxen i Nice Frankrike och numera boende i Kalifornien. Och nu ges han alltså även tillfälle att lära känna Västernorrlands län.

Johannes Gustavsson och Gilles Apap kompletterar varandra på ett alldeles ypperligt sätt och är viktiga kuggar för den framtida utvecklingen av Nordiska Kammarorkestern.

Säsongens övriga dirigenter presenteras under respektive konsert.