Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans Logoffs_bs_cmykTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

2017 – ett år av mångfald, pompa och ståt

Musik Västernorrland och Nordiska kammarorkestern har under 2017 erbjudit en musikalisk mångfald till sin publik.
– Vi tar världen till Västernorrland, säger Lennart Åkermark, musikchef.

En viktig del i arbetet för Musik Västernorrland är att stötta musiker som kanske inte alltid är kommersiellt gångbara. Tack vare finansiering från stat, landsting och kommuner kan Musik Västernorrland erbjuda olika typer av musik från hela världen.

– Vi blir ett alternativ till melodifestivaler och popmusik, som redan står på egna ben. Alla ska också ha samma möjlighet att ta del av olika slags musik, var man än bor. Det är viktigt i en demokrati, menar Lennart.

Men att använda sig av kända namn från den kommersiella musikvärlden kan vara ett sätt att locka ny publik till att upptäcka en annan slags musik. Tidigare har violinisten Alexander Ryback, känd från sin medverkan i Eurovision Song Contest, gästat orkestern. Den typen av inslag har varit uppskattade av publiken. Under 2017 års traditionsenliga Promenadkonsert bjöds popsångaren Magnus Carlsson, känd från bandet Weeping Willows, in till Nordiska Kammarensemblen.

– Många gick nog dit för att se Magnus Carlsson, men fick genom det chansen att upptäcka något man inte vanligtvis lyssnar till, berättar Lennart.

Musik Västernorrland satsar också stora resurser på unga musiker. Länsungdomskören SLUSK, folk och världsmusikbandet Mittfolk, och Länsungdomsstorbandet LUST har under året deltagit i flera utbildningshelger och även turnérat runt om i länet. Under ett samarbete med kulturskolor i Örnsköldsvik fick barnen vara med och spela under några delar av Nordiska Kammarorkesterns specialskrivna ouvertyr, i Sergej Prokofievs Peter och Vargen.

Musik Västernorrland och Nordiska Kammarorkestern har under året samarbetat med både Norrdans och Teater Västernorrland. Under Teater Västernorrlands föreställning Barnen från Frostmofjället stod Nordiska kammarorkestern för musiken, likaså under Norrdans föreställning Lille Prinsen där man skrev musik om hela 80 minuter. Ett sådant projekt kräver ibland lång framförhållning.

– I sin helhet tog det ungefär två år från att man började planera för dansföreställningen tills dess att allt var klart. Men det är väldigt roligt att kunna dra nytta av varandras kunskaper som finns på avdelningarna inom Scenkonst Västernorrland, säger Lennart.

2017 har varit unikt då ovanligt många jublieer av olika slag har inträffat runt om i länet. Dessa har uppmärksammats genom konserter av Nordiska Kammarorkesten, bland annat i Sollefteå där man firade 100 år som stad. Även Sollefteå Musiksällskap fyllde 75 år under året, och Nordiska Kammarorkestern gav i samband med det och Härnösands Musikssällskaps 175-årsdag, tre konserter.

– Vid ett jubileum passar det väldigt bra med orkestermusik, det ska ju vara lite pompa och ståt och så blev det verkligen, berättar Lennart.

 

torsdag 1 mars 2018

comments powered by Disqus